Tupoksen historiaa ja tietoja


Historiaa

Tupos on noussut merenpohjasta, siitä todistavat vieläkin tienreunamilla kasvavat rytiheinät eli järviruoko, merenrantakasvi. Rantaviiva on sijainnut keskiajalla Tupoksen nykyisellä kaava-alueella. 1700-luvulla ranta on yltänyt Selkämaan Nenänperälle. Vesikarin hiekkasärkkä on noussut muita ylempänä, se on kylän parasta maa-aluetta. Jääkauden ajan puristuksesta maanpinta yhä kohoaa noin 90 cm sadassa vuodessa. Siinä ajassa rantaviiva etenee useita kilometrejä ja vesijättömaata syntyy lisää viljeltäväksi.
Ensimmäiset asukkaat kylällä olivat kalastajia ja eränkävijöitä. Asutuksen alkuperää ei tunneta varmuudella, mutta ihmisiä on saapunut monelta ilmansuunnalta riistan pyyntiin ja kalastamaan. Vielä 1500-1600-luvulla pyydettiin hylkeitä verkoilla ja keihäillä ja linnustettiin. Eräs aikakauslehti kirjoitti 1785, miten Limingan ja Kempeleen välisestä Lintulammesta pyydystettiin vesilintuja veneitten ja lentoverkkojen avulla. Pyyntitapaa arvosteltiin vanhakantaisena.
Oulun kaupunkiin päin käytiin vaihtokauppaa; vietiin käsitöitä, leipää, voita, viljaa, olutta ja viinaa, myös varpuluutia. Takaisin tuotiin mausteita, suolaa, kankaita, metallia.
Rosvo-Perttunen oli paikallisseudun Robin Hood, joka varasti rikkailta ja auttoi köyhiä. Arvo Granlund kertoi: -Isäni isä tuli torppariksi ensin Puodinmäelle, sitten Hynyselle. Hirsinen pirtti paloi, tilalle tehtiin turpasmökki ja myöhemmin hirsitalo. Tupoksen vanhimpia asuinpaikkoja ovat olleet ns. Kariroopin (uimamonttu) vieressä Rautio, Halme, Raumala, Moilas-Tuomas, Aho ja Hanhela.

Tupoksen kehittyminen jatkuu

Kylälle valtatien varteen on noussut Abc-huoltoasema, joka tarjoaa ravintola- ja kauppapalvelut yötä päivää, myös pikapankin. Viereen kohoaa yritysalue, työpaikkoja lisää. Kylällä toimii upea Martta-yhdistys. Uusi nuorisotalo on valmis. Uusi yhtenäiskoulu aloitti toimintansa syksystä 2011. Tämä kaikki on tapahtunut kohtalaisen lyhyessä ajassa!


Tupoksen historiaaTupoksen historiaa

Koulun historiaaTupoksen koulun historiaa